En spelhall i hemmet är nog varje spelfantasts dröm. En fristad där du kan försvinna in i spelvärlden helt och hållet utan att du behöver betala inträde eller resa bort för att uppleva olika sortens spel. Med en spelhall kan du inreda för mer än bara datorspel och bjuda in bästa vännerna och din partner för episka spelkvällar.

Har du en försmak för arkadspel såsom barcrest slots från England eller pinballmaskiner från USA, vet du själv att de för oväsen. De olika ljuden är en del av charmen men för resten av hushållet kanske det inte är lika ljuvligt att lyssna på varje kväll. När du spelar på spelautomater eller FPS-spel online använder du säkert hörlurar för att inte störa andra. Nu behöver du ta bort ljudet från ett helt rum.

Absorberande textil

Det finns speciella tygmattor som du kan fästa på befintliga väggar och tak för att stoppa ljudet. Du behöver inte klä hela väggar och tak, det räcker oftast med några plattor för att få goda resultat. Eftersom textilerna finns i olika storlekar och färger kan du använda dem som en inredningsdetalj och dölja deras syfte.

Isolera om

Gamla väggar innehåller lite isolering, speciellt i gamla hus. Det bästa är att bygga upp en ny vägg, du offrar flera centimeter på varje vägg om du bygger på befintliga väggar. När du bygger en ny vägg ska du helst använda isolering med bra ljudisoleringsförmåga, mineralull är ett bra alternativ. Gipsskivor kan ge lite eko eftersom det är ett formhårt och dött material, du minskar det problemet genom att isolera bra och använda OSB-skivor bakom gipset.

Nya fönster

De som går förbi huset eller era grannar kommer inte att uppskatta ljudnivåerna som läcker ut genom huset. Efter du har isolerat om väggarna är det fönstren som är den sista, svaga punkten. Har du treglasfönster med kassetter kan du byta ut kassetten mot en ljudisolerad variant. Har du äldre, kopplade fönster kan en glasmästare byt ut glasen mot bättre och sänka volymen som kommer in och ut markant.