Snabbfakta om ljud

När det handlar om att få till ett bra ljud, vare sig det handlar om hörlurar, stereohögtalare eller billjudet så finns det några huvudfaktorer som ska has i åtanke. Vi tar upp några exempel.

Frekvensomfång

Reflection-equaliserKortfattat så brukar man säga att när vi föds så registrerar våra öron ljudvågor som finns mellan 20 och 20 000 Hertz. Då är det förstås bra att ljudet man åstadkommer med sina högtalare, i hörlurarna – osv. finns precis däremellan. Det man ska i åtanke är att hörseln försämras med åldern och vid en viss ålder kanske din maximala hörförmåga stannar vid 16 000 Hertz.

Distorsionsvärde

I en del specifikationer för hörlurar och högtalare så kommer du att finna ett värde som är märkt “THD”, vilket står för total harmonic distortion. Utan att grotta ned oss alldeles för mycket i detta så ska du bara se till att värdet ligger under en procent. På hörlurar är det det vanligaste att det faktiskt också gör så, men på en hel del högtalare så kan värdet tyvärr mäta upp till 10 procents distorsion.

Brusreducering

När det gäller hörlurar så är något som de senaste åren blivit mycket populära de så kallade brusreducerande hörlurarna. Det fungerar som så att de filtrerar bort bakgrundsljud genom att använda sig av mikrofoner som därefter producerar samma “oljud” men fasvänt. Detta är en mycket bra funktion, men dock så är det så att vistas du på en plats där det är mycket oljud så kommer ljudkvaliteten att påverkas eftersom det blir så mycket oljud som ska reduceras bort med andra ljud.