PC som DAW

DAW eller ”Digital audio workstation” är vad man brukar kalla modern musikstudio som är byggd runt en dator. Men vad är det egentligen som gör den datorn speciell, vad behöver man för utrustning och mjukvara?

musikstudio

Vissa kanske ställer sig frågan varför vi inte väljer att utgå från en Mac då de länge ansetts som överlägsna för kreativt arbete. Sanningen är dock att det idag finns minst lika mycket bra programvara även för windowsbaserade datorer. Detta betyder att det inte finns någon klar fördel att välja Mac så länge man inte gillar deras operativsystem eller produkter.

Mjukvaran

Det första man bör välja är vilken typ av mjukvara man skall använda. Alternativen är många men det finns några som står ut. FL studio brukar anses vara enklast att använda, speciellt om man fokuserar på att producera helt elektronisk musik. Ableton Live är ett annat populärt alternativ för de lite mer erfarna. En stor fördel med det programmet är att det även går att brukar i live-miljö vid till exempel framträdanden.

Ljudkort

Om du skall spela in sång eller instrument är ett riktigt ljudkort ett måste. Om det är en stor stationär dator du skall använda så finns möjligheten att köpa inbyggda varianter men det vanligaste valet är att köpa en USB version. Fundera på att välja ett ljudkort som stöder fantommatning, detta är något som krävs av kondensatormikrofoner och kan behövas i framtiden om du väljer att uppgradera till en sådan mikrofon.

Kringutrustning

Exakt vilken kringutrustning som behövs varierar på om du tänker basera din DAW på en stationär dator eller en laptop. En stationär dator behöver först och främst en bra skärm så att allt du vill göra ryms på den samtidigt.

För laptops brukar det vara praktiskt att köpa en extra strömkabel vilket förenklar in och urkoppling av laptopen från din studiomiljö. Detta är en enormt viktig del då krångel och onödigt arbete annars kan suga allt det roliga ur det musikaliska arbetet.

Studiomonitorer

För att kunna göra musik behöver du kunna lyssna på dina skapelser. Om du endast tänker producera musiken på en speciell plats så är det bästa valet att köpa ett par studiomonitorer. Detta är helt enkelt neutrala och bra högtalare med inbyggd förstärkare så att de går att koppla in direkt till ljudkortet. Om du vill kunna arbeta med musiken då du är i rörelse eller om du måste vara tyst så är ett par bra hörlurar de rätta valet. Tänk även här på att de bör vara så neutrala som möjligt och inte färgade av för stark bas eller diskant.