Datatillbehör

När du köper en ny dator följer det ofta med ett litet grundpaket. Kanske bjuder tillverkaren på hörlurar eller så är tangentbordet trådlöst. Har du tur följer det med ett litet ljudsystem. Det är ingenting att ha! Vill man ha bra grejor, inte bara inom ljud, så är det sällan sakerna som tillverkarna och återförsäljarna har råd att bjuda på som är det bästa. 

Kablar

Till och med här kan man bli lite lurad. När man köper ett komplett datapaket följer det med kablar för att koppla in allt. Till stationära datorer är det inte lika farligt eftersom man sällan rör dem efter man kopplat in dem första gången. Men den bärbara datorn flyttas runt i lägenheten, åker möjligen ut och in ur jobbväskan varje dag och får även följa med på familjesemestern. Kablarna stoppas in och kopplas ut flera gånger i veckan. Efter ett tag kommer du att märka slitage på dem, speciellt laddningskabeln som man använder mest. Om du ska åka bort eller ha en vardag som inte tillåter att du springer iväg och shoppar när du vill, vill vi rekommendera att man köper hem en extra.

Hörlurar

Som vi har sagt tidigare är det inte bra kvalité på hörlurarna som följer med ditt elektronikköp. Vill du isolera ljudet, ha lite bas och schysst ljudvolym så ska du definitivt skaka fram 3-400 kronor för att par bra hörlurar. Du får bra saker för pengarna och om du håller koll på kvittot har du vanligtvis 1-2 års garanti på dem också. Går man högre upp i prisklass kommer du att få bättre ljud. Om du är lite ovan på att ranka ljudspecifikationer kan du titta in och söka efter undersökningar på Testfakta.se De har gjort en hög med tester inom alla möjliga områden. Vi hittade exempelvis den här ljudundersökningen genom en snabbsökning för den här artikeln.

Tangentbord

Vad det än är tänkt att du ska använda din dator till och om den inte är en bärbar med ett redan existerande tangentbord, rekommenderar vi starkt att skaffa ett där exaktheten i knapptryckningar är mer exakt och ett bord som håller en högre kvalité överlag. Det är viktigt om man skriver mycket, eller om man spelar, att ha ett bord av högre klass. Du kanske tänker att det inte spelar en sådan stor roll, men vänta bara tills du själv testat ett riktigt bra tangentbord!

Något vi rekommenderar är ett mekaniskt tangentbord med betydligt snabbare respons i dina knapptryckningar och som helt enkelt ger en skön känsla att skriva på. De flesta mekaniska tangentbordsmodeller finns att tillgå med en mängd olika switchar (brytare). Skillnaden i dessa är hur hårt du behöver trycka ner knapparna för att de ska reagera och hur de låter. För de som gillar ljudet av en gammal vanligt skrivmaskin, är det fullt möjligt att få ett väldigt snarlikt ljud med vissa brytare.