Bluetoothhögtalare

Bluetooth är en trådlös teknologi för att kunna kommunicera och skicka data över korta avstånd, närmare bestämt inom 10 meter. Det chip som behövs kan kopplas in i en mängd olika utrustningar, till exempelvis mobiltelefon, datorer, digitala kameror och högtalare.

På den officiella engelska hemsidan finns mer information om Bluetooth. Genom radiovågor skapas ett nätverk på kort distans. Nätverket anses mycket säkert och kan koppla in upp till åtta olika enheter samtidigt. Namnet “Bluetooth” har sitt ursprung i den danske vikingakungen Harald Blåtand som enade Danmark och Norge, därav associationen att ena olika enheter. Blåa tänder lär kung Harald ha fått av att äta stora mängder blåbär.

Bluetooth för högtalare gör det möjligt att spela musik via din iPhone eller iPad utan att sätta den i en dockningsstation. Ser man till att högtalarna är uppladdningsbara kan man sätta upp såväl telefon som högtalare var som helst, till exempel för dans på bryggan, stranden eller i duschen.

Beroende på vilken egenskap man uppskattar mest, så finns en mängd olika varianter på högtalare. Två huvudgrupper kan man dock urskilja, en där användningsområdet fokuserar på starkt ljud av hög kvalité, samt en snygg design för att passa in i inredningen. Vikten på högtalaren ligger omkring 5 kilo och är kring 30 centimeter lång. I en annan grupp har storleken betydelse, eventuellt i kombination med vattentålighet, sugkoppar för att fästa i badrummet, handrem med mera. Längden ligger under 10 cm. Här bör högtalaren ha låg eller mycket låg vikt. Priset bör ligga under 500 kronor för de små enheterna och från några till flera tusen kronor för de mer avancerade och större enheterna.